Wednesday, October 15, 2014

MOVIE REVIEW: DRACULA UNTOLD AND THE EQUALIZER

SALAM


hyee, uolzzzzzz. amacam? sihat ke smua? sorry sebab lama tak post apa apa.. haha. and like usual, alasan dia sama je, sebab sibuk... serious,, memang aku sibuk... pergi kerja pukul 7.30 pagi, balik kerja pukul 7 malam.. sampai rumah, tak sempat nak buat apa apa, dah kena tidur sebab nak bangun awal. aishhhhh. rupanya lagi best jadi student... no need to tido awal, sebab kalau tidor lambat, boleh tidur dalam kelas.. haha. ok,,, it is not a good thing untuk ditiru. haha

so,, bila je aku ada masa?? aku hanya betul betul free ketika weekend sahaja.. sadis kan? haha...

btw, aku nak share ngan korang about the movie I watched last weekend. Hari jumaat aku tengok The Equalizer, hari sabtu plak aku tengok Dracula Untold.

ok, first, biar aku cerita pasal The Equalizer dulu.. movie ni more to action, bunuh bunuh, tembak menembak dll. aku yang jenis takut tengok dari memancut, memang asyik tutup mata je. haha. ok, biar aku jujur ngan korang, at the beginning, movie ni teramatlah slow. tahap slow dia sampai ko rasa menyesal bazir duit beli tiket wayang. but, once dah start dia punya action, perghhh, memang thorbaik giler.. movie dia ni mengisahkan seorang lelaki tua (hero) yang ingin membebaskan seorang wanita muda daripada menjadi bahan pelacuran. tetapi disebarkan bapak ayam tu tak nak bebaskan, dia terpaksa lah bunuh bapak ayam tu... so, start dari dia bunuh bapak ayam ni lah, movie dia semakin menarik dan teruk menarik. haha.. yang pasti, cara hero tu berlawan teramat stylo mylo. dia akan tengok dia punya musuh dahulu, then dia akan set target masa, dan barulah dia start dia punya aksi.

Untuk movie ni aku bagi, 7.5/10....


ok, next, movie Dracula Untold.... aku sebenarnya tak minat pun nak tengok movie ni sebab kawan aku yang kaki wayang tu dah awal awal beritahu yang movie ni tak best. tetapi disebabkan kawan perempuan aku tu ajak tengok wayang, so aku layan je lah.. movie ni mengisahkan seorang putera raja yang ingin mengekalkan keamanan di negara nya. namun, keamanan negara nya telah terganggu apabila tentera Turkey mula menyerang kubunya setelah putera tersebut membunuh tentera tentera Turkey yang ingin mengambil anaknya untuk dijadikan askar Turkey... oleh kerana negara putera tersebut tidak mempunyai kekuatan yang besar untuk melawan tentera Turkey, maka putera tersebut telah meminta pertolongan seekor (seorang?) Dracula...

haha. nampak tak tetiba je aku jadi serious dan ayat aku menjadi teramat skema? haha. itu nak menunjukkan yang aku amat tak boleh nak memahami dan menjiwai dan menhati-i movie tersebut. hampeh dan hampeh. serious movie tu amat tak best. hanya sekadar indah nama tajuk je... wayang start pukul 10.20, tu tak campur iklan lagi, dan habis pukul 11.50. what the movie kan? hahaha

ok lah, untuk movie ni aku bagi 6/10. hmmm

ok lah. kena tidur dah. esok nak kerja lagi. moga aku terus dan menerus tulis post. haha. salam



3 comments:

  1. assalam wah pandai mereview filem ya..

    ReplyDelete
  2. Aeik...tak sedap pun dapat 6.10 ??
    Nasib baik la hari tak jadi tengok kat AEON Cinema, kalau tak rasa membazir duit pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. @kak lynn munir.

      6/10 bukan based on sedap or xsedap je, tapi grafik, aksi semua. So boleh lah bg 6. Hehehe.

      Delete

RESTAURANT REVIEW: JOM LEPAK D' MUARA

ASSALAMUALAIKUM sebelum aku teruskan penulisan dan sebelum korang teruskan pembacaan, aku nak ingatkan korang siap siap yang review ...